inkwizytor
inkwizytor: Funkcja kwadratowa f(x)=x2−6x+2 przyjmuję najmniejszą wartość w przedziale <0,2>.
Wyznacz tę wartość.
Jak coś takiego policzyć,
17 mar 13:03
Mila: a jak ma parabola ramiona ?
17 mar 13:05
inkwizytor: gdybym widział to bym to rozwiązał ale obliczyłem i wyszło mi źle wyszło mi
(3,−7)
17 mar 13:08
Mila: ile masz teraz czasu ?
17 mar 13:09
Bizon: ... narysujesz wykres tej parabolki to będziesz wiedział

Jej minimum (wierzchołek paraboli) zawiera się w tym przedziale więc skorzystaj ze wzoru na y
w
17 mar 13:10
inkwizytor: tyle że wierzchołek wychodzi poz tym przedziałem
| | Δ | |
q=− |
| =−7 a to W(3,−7) wiec nie mieście się to w przedziale <0,2> |
| | 4a | |
17 mar 13:14
Mila:

y=ax
2+bx+c
a>0
1 Δ<0 nie ma miejsc zerowych
| | −b | |
2 Δ =0 jedno miejsce zerowe x0= |
| |
| | 2a | |
| | −bp{Δ} | |
3 Δ>0 dwa miejsca zerowe x1=U{−b+√Δ{2a} x2= |
| |
| | 2a | |
gdaa <0 ramiona paraboli sa w dół
y=x
2−6x+2 a=1 b=−6 c=2 x∊<0,2>
najpierw sprtawdzasz czy wierzchołek jest w tym przedziale skoro a >0 to najnizej jest
wierzcchołek
| | −b | | −Δ | |
xw= |
| jeżeli będzie to tam jest najmniejszy y yw= |
| |
| | 2a | | 4a | |
x
w=U{6){2}=3 wierzchołka tam nie ma
x=0 y=o
2−6*0+2
y=2
x=2
y=2
2−6*2+2
y=4−12+2=−6
najniższa wartosc funkcji w tym przedziale y=−6 jest dla x=2,
17 mar 13:23
inkwizytor: czyli jeśli wieszołek nie mieści się w danym przedziale to trzeba policzyć argumenty dla
wartości x=0 i x=2 i to co otrzymamy jest naszą najmniejszą wartości , dzięki wielkie za pomoc
17 mar 13:30
Mila: Tak
17 mar 13:31