zaddd
Miły miluś:
akala podobienstwa dwóch trójkatów prostokątnych wynosi k=3.Suma przyprostokatnych
jednego z nich wynosi 9cm,a roznica przyprostokatnych drugiego 15cm .Oblicz pola tych
trójkatów.
jesli mozecie to napiszcie mi jak to obliczcie z góry dzieki
14 lut 18:59
Eta:
a ---- dł. przyprostokatnej pierwszego
b ---- dł. drugiej przyprost. " "
3a ------- dł. przypr. drugiego
3b ---- dł. drugiej przypr. drugiego
a +b= 9 oblicz a i b rozwiązując układ równań
3a -3b = 15
po wyliczeniu a i b oblicz pola P1 + (1/2)*a*b
P2 = (1/2)* 3a*3b
pole wiekszego powinno być 9 razy większ od pola małego
bo jeżeli k= 3 to P2/ P1 = k2 a k2 = 32 = 9
14 lut 19:11