Wyznacz m
inkwizytor: | | 1 | |
Wyznacz m tak aby funkcja f(x)= − |
| mx2 +2x −2 miała dokładnie jedno miejsce zerowe |
| | 2 | |
Proszę o pomoc
17 mar 12:19
h3h: Jezeli chcesz, aby funkcja miala jedno miejsce zerowe, musi to byc funkcja liniowa a wiec
wspolczynnik przy x2 musi byc rowny 0 aby funkcja 'zredukowala' sie do funkcji liniowej
A wiec
−1/2m=0
m=0
17 mar 12:35
Bizon: ... czy oby tylko?...
17 mar 12:42
inkwizytor: a nie powinno być m=−1 ?
17 mar 14:08
h3h: jezeli m=−1, to f(x)=1/2x2+2x−2 czyli Δ=0, a wiec funkcja ma jedno miejsce zerowe, ale jest
podwojne.
17 mar 14:13
inkwizytor: tylko jak obliczyć ze wzoru że m=−1 ?
17 mar 14:28