:)
M4ciek: W ukladzie wspolrzednych zilustruj zbior punktow, ktorych wspolrzedne spelniaja rownanie :
logx2 + y2(2y) = 1
Zrobilem tak :
(x2 + y2)1 = 2y
x2 + y2 = 2y
17 mar 12:10
M4ciek: I to trzeba po prostu tabelka narysowac
17 mar 12:10
M4ciek: Podbijam
17 mar 12:30
M4ciek: Podbijam
17 mar 12:49
Bizon: a może coś Ci to równanie przypomina ...?
17 mar 12:52
Bizon: przekształć je do postaci w której "będzie widać" współrzędne środka i promień ...
17 mar 12:54
Bizon: x2+y2−2y=0 (x−0)2+(y2−2y+4)−4=0 (x−0)2+(y−2)2=4
17 mar 12:58
M4ciek:
x2 + y2 − 2y = 0
S = (0,1)
r2 = a2 + b2 − c
r2 = 02 + 12 − 0
r = 1
17 mar 12:59
M4ciek: Czemu mi wyszlo inaczej ;>
17 mar 13:01
M4ciek: A juz wiem :
y
2 − 2y + 4 ≠ (y − 2)
2
17 mar 13:02
M4ciek:
Nie uwazasz ,ze powinno byc tak
Bizon tym Twoim sposobem

:
x
2 + y
2 − 2y = 0 ⇒ x
2 − 0 + y
2 − 2y + 1 − 1 = 0 ⇒ (x − 0)
2 + (y − 1)
2 = 1
S = (0,1) , r = 1
17 mar 13:14