FUNKCJE
MATMA: POMOCY

! Funkcja kwadratowa f(x)=x
2+6x+c ma dokladnie jedno miejsce zerowe.a)oblicz c i
zapisz rownanie osi symetrii wyrkesu funkcji f.
b)wyznacz najwiekza i najmniejsza wartosc funkcji f w przedziale <−4,0>
17 mar 12:03
jo: Co mówi o ilości miejsc zerowych?
17 mar 12:46
MATMA: funkcja ma dokladnie jedno miejsce zerowe.
17 mar 12:59
jo: Ok, czyli Δ=0
17 mar 13:01
MATMA: a nastepnie jak
17 mar 13:09
jo: Napisz, dla jakiego c, delta=0
17 mar 13:16
MATMA: mozesz mi rozpisac całość,bardzo Cie prosze,jestem noga z matmy
17 mar 13:25
?: c=12
17 mar 13:28
MATMA: ale jak to wyszlo?
17 mar 13:35
Mila: kiedy jest jedno miejsce zerowe ? jezeli Δ=o
licz Δ b2−4ac=0
17 mar 13:36
jo: a) Δ = 36−4*c ⇒ 36−4c = 0 ⇒ 4c = 36 ⇒ c=9
Czyli Twoja funkcja wygląda tak: f(x) = x
2+6x+9
Oś symetrii to pionowa prosta która przechodzi przez wierzchołek paraboli, więc trzeba
wyznaczyć pierwszą współrzędna wierzchołka:
| | −b | | −6 | |
p = |
| = |
| = −3 zatem równanie osi symetrii to x=−3 |
| | 2a | | 2 | |
17 mar 13:38
Mila: y=x2+6x+c a=1 b=6 c=c
Δ=b2−4ac=0
62−4*c=0
36=4c
17 mar 13:40
?: c=9, macie racje,zaćmiło mnie
17 mar 13:43
MATMA: a ta najw.i najm.wartosc to jak
17 mar 13:52