Proszę o pomoc ten zadanie
kris72: Zad.1. Wykaż, że odległość środka okręgu o równaniu (x −1)2+(y+4)2=1 od środka okręgu o
równaniu (x+2)2=y2=5 jest liczbą wymierną.
Zad.2. Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb jest równa 15. Jeśli do pierwszej
liczby dodany 5, do drugiej 3, a do trzeciej 15 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby.
Zad.3. Średnia arytmetyczna danych 2,7,0,0,x jest równa 3. Wyznacz liczbę x.
Zad. 4. Rzucam dwiema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co
najwyżej jednego orła.
Zad.5. Wyznacz równanie symetralnej odcinka A B, gdy A=(−2,3) i B=(2,1).
17 mar 11:46
Bizon: Zad.2
| | a1+an | | a1+a3 | |
w ciągu arytmetycznym Sn= |
| n ... S3= |
| 3 S3=3a2 a2=5
|
| | 2 | | 2 | |
a więc wyrazy ciągu arytmetycznego to 5−r, 5, 5+r
Wyrazy ciągu geometrycznego to 10−r, 8, 20+r ... a jednocześnie skoro stanowią ciąg
geometryczny to: 64=(10−r)(20+r)
64=200+10r−20r−r
2 ....... r
2+10r−136=0 ... policzysz r a więc wyznaczysz i wyrazy
17 mar 12:05
kris72: Zad.1
Wykaż, że odległość środka okręgu o równaniu (x −1)2+(y+4)2=1 od środka okręgu o
równaniu (x+2)2=y2=5 jest liczbą wymierną.
Zad.2
Średnia arytmetyczna danych 2,7,0,0,x jest równa 3. Wyznacz liczbę x.
Zad. 3
Rzucam dwiema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co
najwyżej jednego orła.
18 mar 15:19