matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ równań
Leszek:
Rozwiąż układ równań:
⎧
y−4x=3
⎨
⎩
−y=−4x+2
17 mar 11:19
Mila:
mamy metode podstawiania albo przeciwnych współczynników , ta drugą robie y−4x=3 −y+4x=2 dodajemy w pionie 0+0=5 układ jest sprzeczny
17 mar 11:22