matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dane są liczby ................
Leszek:
x
Dane są liczby x=2−
√
3
i y=3+
√
3
. Oblicz: x+y, x−y, xy,
y
17 mar 11:03
Mila:
2−
√
3
+y+
√
3
=2+y 2−
√
3
−3−
√
3
=−1−2
√
3
(2−
√
3
)(3+
√
3
=6+2
√
3
−3
√
3
−3=3−
√
3
2−
√
3
=mnożę licznik i mianownik przez 3−
√
3
żeby usunać niewymiernośc z
3+
√
3
(2−
√
3
)(3−
√
3
)
6−2
√
3
−3
√
3
−3
3−5
√
3
mianownika =
=
=
(3+
√
3
)(3−
√
3
)
9−3
6
w mianowniku zastosowałam wzór (a+b)(a−b)=a
2
−b
2
17 mar 11:43