matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Paweł: Witam. Gdyby komuś się chciało to mógł by mi pomóc z tymi zadankamiemotka Kilka zrobiłem sam ale wyniki by mnie upewniły w obliczeniach. 1. Ile różnych ciągów liter można utworzyć mieszając litery w wyrazie: a) KATOWICE b) SOSNOWIEC 2. Ile jest permutacji liczb 1,2,3,...n, w których: a) liczby 1,2 nie sąsiadują ze sobą b) liczby 1,2,3 nie tworzą trzech kolejnych wyrazów niezależnie od porządku 3. Ile można utworzyć liczb z cyfr 0,1,2,3,4,5 a) mniejszych od 400 b) mniejszych od 400 przy założeniu, że cyfry będą różne 4. W wyniku ogłoszenia przyjęć do pracy na 5 różnych stanowisk zgłosiło się 14 kandydatów. Na ile sposobów można obsadzić te stanowiska przez zgłoszonych kandydatów? 5. Obliczyć ile można utworzyć 5 elementowych permutacji z elementów a i b, w których element a powtarza się 3 razy zaś element b występuje 2 razy. Wypisać te permutacje. 6. Na ile sposobów można rozdzielić 3 bilety wśród 5 kolegów na: a) ten sam mecz b) trzy różne mecze 7. Rzucamy trzema kostkami do gry. Wyniki zapisujemyw postaci liczb trzycyfrowych. Ile można otrzymać różnych liczb w wyniku takiego rzucania? 8. Ile różnych układów 13 kart może otrzymać brydżysta?
17 mar 10:51
Marcin: Kurde mam podobne i także chciałbym znać odpowiedzi.
17 mar 11:46
Paweł: Pomoże ktoś ?
17 mar 13:22