Geometria/Okrąg - prosze o pomoc !!
paw_el : Witam,
zadanie wiąże się z "Twierdzeniem o odc. stycznej i siecznej lub o Twierdzenie o
odcinkach dwóch siecznych" (było pod takim tematem). Zadanie to ma dwa podpunkty, jeden
zrobiłem, drugiego nie potrafię ( przy okazji proszę sprawdzić czy dobrze zrobiłem
podpunkt 1)
Jest oto taki rysunek ( tą czerwoną linie namalowałem sam, jako pomocniczą), znajdziecie
go pod tym inkiem :
http://img222.imageshack.us/img222/2893/beztytuupt0.jpg
1) Oblicz potęgi punktów P,S1 względem okręgu :
Potęga punktu P wzgl. okręgu : 64
Potęga punktu S1wzgl. orkęgu : 64
2) Jaką figurę tworzą wszystkie punkty, których potęga względem okrgu jest równa 64.
Prosze o pomoc i w miare możliwosci wytłumaczenie
14 lut 18:44
Bogdan:
Ad 2.
Mówi o tym twierdzenie:
Punkty o równej potędze względem danego okręgu leżą na jednym okręgu.
14 lut 20:28
paw_el: Nie znam tego twierdzenia... mógłbyś wytłumaczyć i rozwiążac ?
14 lut 21:51
Bogdan:
Wyobraź sobie okrąg o środku S i promieniu r.
Bierzemy dowolny punkt P:
1. leżący na zewnątrz okręgu,
2. leżący wewnątrz okręgu,
3. leżący na okręgu.
ad 1. Punkt P leży na zewnątrz okręgu.
Zaznaczamy styczną do okręgu przechodzącą przez punkt P, punkt styczności
oznaczmy A. Łączymy środek okręgu S z punktem A, |SA| = r.
Widzimy trójkąt prostokątny SAP o przyprostokątnych AP i r oraz
przeciwprostokątnej PS. Z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy:
|AP|2 = |SP|2 - r2.
Potęga punktu P względem okręgu o (o środku w punkcie S) i promieniu długości r
wyraża się wzorem: P(P,o) = |SP|2 − r2.
P(P,o) > 0 dla punktu leżącego na zewnątrz okręgu. Jest wtedy równa kwadratowi długości
stycznej poprowadzonej z punktu P do okręgu o.
ad 2. Punkt P leży wewnątrz okręgu.
Zaznaczamy odcinek SP i prostopadłą do niego cięciwę AB przechodzącą przez
punkt P, ten punkt jest środkiem cięciwy AB, punkty A i B leżą na okręgu.
Tu również widzimy trójkąt prostokątny SPA oraz SPB. |SA| = |SB| = r.
Z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy: |AP|2 = r2 - |SP|2 = -(|SP|2 - r2).
Potęga punktu P względem okręgu o (o środku w punkcie S) i promieniu długości r
wyraża się wzorem: P(P,o) = |SP|2 − r2.
W tym przypadku P(P,o) < 0 i jest równa co do wartości bezwzględnej kwadratowi połowy
najkrótszej cięciwy okręgu o przechodzącej przez punkt P.
ad 3. Punkt P leży na okręgu.
Zaznaczamy odcinek SP, |SP| = r.
Potęga punktu P względem okręgu o (o środku w punkcie S) i promieniu długości r
wyraża się wzorem: P(P,o) = |SP|2 − r2 = 0, czyli P(P,o) = 0 dla punktów na okręgu.
Wracamy do Twojego zadania. P(P,o) = |SP|2 − r2 = 64 > 0, więc punkt P leży
na zewnątrz okręgu, zachodzi tutaj przypadek pierwszy.
Jeśli dla każdego punktu leżącego na zewnątrz okręgu P(S,o) jest stały (P(S,o) = 64),
to znaczy, że odległość tego punktu od środka S okręgu jest równa |SP| i też jest stała,
wynosi √|PA|2 + r2. Zbiór punktów leżących w równej odległości od danego
punktu S jest okręgiem, stąd mamy twierdzenie: punkty o równej potędze względem
danego okręgu leżą na jednym okręgu.
14 lut 22:42