Oblicz promień okręgu
marcin: Jaki jest środek i promień okręgu o równaniu
x2+y2 −2y +4x +20=0
Wyszło mi Srodek(2,1) a promień √15 Pytanie czy to jest dobrze policzone
17 mar 09:56
kachamacha: a może w równaniu jest −20?
17 mar 10:06
kachamacha: jesli tak byłoby to srodek jest w punkcie (−2,1) i r=5
17 mar 10:06
ola: z tego co mam to jest +20 no chyba ze nauczycielka pomyliła się pisząc równanie
17 mar 10:15
think: no to z tego co masz żadną siłą nie wychodzi okręg.... no chyba że jakimś cudem promień do
kwadratu może być liczbą ujemną...
17 mar 10:19
Gustlik: x
2+y
2 −2y +4x +20=0
x
2+y
2 +4x −2y +20=0
r=
√a2+b2−C=
√(−2)2+12−20=
√4+1−20=
√−15 ← równanie sprzeczne, nie przedstawia okręgu.
18 mar 00:48