proste ale głupie
nilas: . Przy paśniku leśniczy zauważył zwierzęta. Po powrocie do domu dał dzieciom zagadkę.
Widziałem kuropatwy i sarny. Razem było ich 13. Ile było saren, a ile kuropatw, jeżeli
razem miały 36 nóg?
co to za głupie zadanie mówicie mi ze proste ale wy nie rozwiążecie
14 lut 18:10
Bogdan:
Już ktoś tutaj zadał w związku z tym zadaniem pytania:
- ile nóg ma zdrowa sarna?
- ile nóg ma zdrowa kuropatwa?
Odpowiedz na te pytania?
14 lut 18:13
nilas: sarna 4
kuro 2
no i co ?
14 lut 18:17
nilas: mam 4:36
czy4*13

?
14 lut 18:18
nilas: proszę po prostu wyjaśnij jak to obliczyć chyba po to tu pisze
14 lut 18:30
Eta:
Rzeczywiście już Cię Nilas o to pytałam kilka dni temu

x -- ilość saren
y ---- ilość kuropatw oczywiście x, y € N
czyli napisz równanie
1/ x +y = 13
2/ 4*x + 2* y+ 36 rozwiąż układ i sie dowiesz ile ich było ?
Powodzenia . to proste !
14 lut 18:30
Eta: Nilas! spokojnie! i grzecznie!
My nie mamy obowiązku rozwiązywać Ci zadanek!
Jeżeli prosisz ? ... to masz być bardzo uprzejmy ! OK?
14 lut 18:32
nilas: ale ja jeszcze takiego czegoś nie brałem mam 12 lat innego sposobu nie ma ?
14 lut 18:32
Eta:
Oczywiście pomyłkowo napisałam plus
powinno być 4*x +2*y
= 36
Jak masz 12 lat ,to musiałeś już mieć proste układy równań!
pomyśl : 4 razy ile dodać 2 razy ile jest 36
tak by to "ile" + "ile" = 13 dasz radę odgadnąć?
x i y to liczby naturalne!
13 = 8+5 5*4 +8*2 = 20 + 16 = 36
czyli saren było 5 a kuropatw 8
14 lut 18:44
nilas: nie wiem ja to musze wpisać do zeszytu jak to mam wpisać ?
13 = 8+5 5*4 +8*2 = 20 + 16 = 36
czyli saren było 5 a kuropatw 8

?
14 lut 18:47
Bogdan:
Wtrącę się.
Jesteś dużym chłopcem i dużo już umiesz, nawet odzywać się niegrzecznie, więc chyba
potrafisz również rozumować w następujący sposób:
Sarna i kuropatwa mają razem 6 nóg.
Sześć saren i sześć kuropatw ma razem 36 nóg, ale wtedy zwierząt jest 12, a nie 13,
wobec tego w miejsce jednej sarny, która ma 4 nogi wstawiamy 2 kuropatwy, mamy
nadal 36 nóg oraz 6 - 1 = 5 saren i 6 + 2 = 8 kuropatw, a więc 13 zwierząt.
Odp. Saren jest 5, kuropatw jest 8.
Witam wszytkim w zimowy wieczór.
To zadanie, a także podobne, dość często pojawiają się już w młodszych klasach szkoły
podstawowej, nawet w klasach 1 - 3. Np. w postaci "na parkingu stoją samochody
i motocykle, ..."
Występuje wtedy problem arytmetycznego ich rozwiązywania bez
wprowadzania niewiadomych, a to bywa niekiedy dość kłopotliwe.
Pozdrawiam
14 lut 19:12