matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
mały:
wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2x
2
−8x+5 w przedziale <−1,3>
17 mar 04:24
kachamacha:
f(−1)=15 f(3)=−1
−b
x
w
=
2a
−Δ
x
w
=2 nalezy do przedziału więc szukam y
w
=
4a
Δ=64−4*2*5=24
−24
czyli y
w
=
=−3
8
zatem f
max
=15 f
min
=−3
17 mar 08:42