Maturzysta: Możecie mi wyjaśnić skąd się to wzięło ?
Nie rozumiem z jakiej zależności tak jest .
16 mar 23:51
Maturzysta: Eta ?
17 mar 00:00
romanooo: | | logcb | |
1, mamy wzór logab= |
| = x rozumiesz ? |
| | logca | |
17 mar 00:05
romanooo: ax=b
17 mar 00:06
Maturzysta: nie ma tego w tablicach, więc skąd to wiadomo ?
17 mar 00:07
romanooo: jak to nie ma to jest wzór na zamianę podstaw logarytmu
17 mar 00:08
Maturzysta: późno już

nie zwracaj uwagi na moje pisanie
17 mar 00:11
Maturzysta: Ma rację?
17 mar 00:27
Maturzysta: bo jakoś nie widzę jak mogę zastosować to w zadaniu, np. mam 164*b − więc z tego 64b=10 ?
Jak mam to zastosować w tym zadaniu ?
17 mar 00:28
romanooo: podaj całą treść tego zadania to Ci może pomogę
17 mar 00:35
Maturzysta: | | log8 | | 1 | |
Wiedząć, że a= |
| i b= |
| , oblicz wartość wyrażenia 274a+163b, nie |
| | log81 | | log64 | |
rozumiem jak zastosować tę wskazówkę odnośnie np. 81
a=8
17 mar 00:42
;): 64b=10
43b=10
163b=43b*43b⇒10*10=100
17 mar 00:46
;): dalem mala wskazowke do tego
17 mar 00:47
;): 81a=8
34a=8
274a=34a*34a*34a⇒8*8*8=512
17 mar 00:51
Maturzysta: racja
jak najbardziej masz rację. Dziękuję za pomoc i cierpliwość
17 mar 00:52
Eta:
No i jest ok
17 mar 00:54
;): to sie ciesze jak wszystko gra
17 mar 00:55