ff
MARTA: Funkcja homograficzna...
| | −3x +1 | |
Mam pytanko: mam narysować wykres funkcji f(x) = |
| ... Aby to narysować należy |
| | x+2 | |
przekszłacic ten wzór.. Tylko że nie rozumiem skąd się bierzę pewna liczba:
| | −3x +1 | | −3(x+2) ? | |
tzn. |
| = |
| ... |
| | x+2 | | x+2 | |
16 mar 23:48
romanooo: to dobrze zrobiłaś a jak to wymnożysz to wyjdzie Ci w liczniku −3x−6 więc musisz jeszcze dodać
7 żeby L=P
teraz rozdzielasz ten ułamek
| −3(x+2) | | 7 | | 7 | |
| + |
| skracasz i = −3+ |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
16 mar 23:52
MARTA: a skąd ta 7? właśnie nie wiem skąd ta liczba się bierze..
16 mar 23:56
romanooo: −3(x+2) to wyjdzie Ci −3x −6 , a twój licznik musi się równać −3x+1 więc musisz jeszcze coś
dodać (albo odjąć w tym przypadku dodać) żeby był równy początkowemu, ok ?
16 mar 23:58
MARTA: Aaaa

dziękuję bardzo
16 mar 23:59
romanooo:
17 mar 00:00
Gustlik: Po co kombinujecie jak koń pod góre? Wystarczy podzielić licznik przez mianownik jak wielomiany
i nie trzeba kombinować metodą "dodać−odjąć" − samo wychodzi, to się robi tak samo jak
wyciąganie całości ze zwykłych ułamków "liczbowych":
−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−3x+1):(x+2)
+3x+6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7
zatem p=−2, q=−3
| | 7 | |
Rysujesz wykres f(x)= |
| i przesuwasz o wektor [−2, −3]. |
| | x | |
17 mar 00:16
romanooo:
17 mar 00:18