matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
aras:
1
1
Wiedząc, że x+
=7, udowodnij, że liczba x
2
+
jest liczbą całkowitą, mniejszą od
x
x
2
49
16 mar 23:30
;):
bo 47<49
16 mar 23:44
Amaz:
x +
1
x
= 7 /
2
x
2
+ 2 +
1
x
2
= 49 x
2
+
1
x
2
= 47 < 49
16 mar 23:45