Stereometria - walec
Ed: Pole powierzchni bocznej walca wynosi 30 cm
2 a obwód jego przekroju osiowego wynosi 22 cm.
Oblicz objętość walca. Uwzględnij wszystkie możliwości. Nie wiem jak to zrobić, domyślam się
że trzeba zrobić jakiś układ równań? Proszę o pomoc
16 mar 23:15
Ed: bump
16 mar 23:59
dero2005:

2πr*h = 30
2(2r+h) = 22
trzeba uwzględnić przypadek gdy 2r>h i 2r<h
17 mar 00:32
Ed: Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł rozwiązać ten układ równań bo ja nie daje rady
próbowałem ale nic z tego nie wychodzi i jeszcze prosiłbym aby ktoś wytłumaczył jak uwzględnić
te dwa przypadki gdy 2r>h i 2r<h. Dzięki
17 mar 18:14
Ed: bump
17 mar 20:39
Ed: bump? ; >
17 mar 21:59
Ed: bump
18 mar 16:05
Ed: bump
18 mar 23:24
Ed: bump

prosze?
19 mar 12:57
Ed: bump
20 mar 21:44
Ed: bump
21 mar 00:19
Ed: bump
22 mar 21:12
ICSP: bum
22 mar 21:13
Sabin:
Straszne głupoty tu wychodzą. Może jakoś inaczej trzeba to ugryźć...
22 mar 21:36
Ed: Ja właśnie nie mogę tego zrobić

może komuś się uda więc bump.
23 mar 15:25
Ed: bump
24 mar 22:34
Ed: bump
25 mar 18:55
dero2005:
r = 5,03 h = 0,95 V = 75,47 2r>h
r = 0,48 h = 10,05 V = 7,27 2r<h
wyniki "głupie" ale warunki zadania spełnione
25 mar 20:21