bryła obrotowa
Karla: Prostokąt o bokach 4 cm i 3 cm obraca się względem prostej równoległej do krótszego boku
leżącej w odległości 2 cm od niego. oblicz pole powierzchni bocznej otrzymanej bryły.
Czyli ta prosta równoległa dzieli ten prostokąt na dwie równe części, więc r=2cm i h=3cm?
tak?
14 lut 17:39
Bogdan:
Rzeczywiście, zadanie nie jest precyzyjnie sformułowane. W takiej sytuacji należałoby
rozpatrzyć dwa przypadki: ten, który wymieniłaś i drugi - prosta będąca osią obrotu
leży poza prostokątem, wtedy mamy walec o promieniu 6 cm z wydrążonym w jego
centrum drugim walcem o promieniu 2 cm.
Myślę, że autorowi zadania chodzi o ten drugi przypadek.
Objętość powstałej bryły jest równa różnicy objętości tych walców
14 lut 18:11
Eta:
narysuj rysunek tak : I k
4 2 I 2 4
A --------------D====M====D'------------- A'
I I I I I
3 I I I I I 3
I I I I I
B I -------------C==== N====C' ------------ B'
I
I k
punkt A po obrocie wokół prostej k zakreśli okrąg do p -tu A'
B " " " " " "
p-tu B'
podobnie punkt C do p-tu C' i D do D'
powstanie bryła : duży walec z wydrążonym wewnątrz małym walcem
h -- obydwu walców są te same czyli h= 3 cm
R -- promień dużego walca widzisz : R= 4 cm + 2cm = 5cm
r --- " " małego walca też widać : r= 2cm
w skład pola bocznego wchodzą pole boczne dużego walca
i pole boczne wewnątrz ( czyli pole boczne małego walca
podstaw do wzoru na pola odpowiednio R i r
I oblicz je i razem zsumuj!
Myślę ,że rjuż rozumiesz to zadanie? Powodzenia!
14 lut 18:22
Eta:
Oczywiście 4 + 2 = 6cm

( źle wystukałam cyferkę

( sory
14 lut 18:23
Eta:
Witam Bogdanie!
W/g mnie zadanie jest jednoznacznie określone
bo zapis ... " w odległości dwa od niego" ...
czyli taka wersja jaką podałam.
Pozdrawiam !
14 lut 18:26
Karla: dzięki Wam wielkie. zrozumiałam, chociaż na początku myślałam, że ta prosta będzie
znajdować się wewnątrz prostokąta. aaa mam jeszcze takie pytanie, czy od tego pola
dużego walca nie trzeba odjąć pola małego walca?
14 lut 18:30
14 lut 18:35
Karla: no powiedzmy, że rozumiem

Eta, zapomniałam Cię pochwalić i podziękować, rysuneczek
suuuper super

szkoda, że bez kolorków

żartuję oczywiście
14 lut 18:42
Eta:
Może tak Cię zapytam?
Jakbyś chciała pomalować powierzchnię boczną tej bryły?
To jak byś ją malowała np; farbą ....
tnz z zewnątrz ... czyli pole boczne dużego walca
i wewnątrz ... czyli plus pole boczne małego walca!
Teraz już chyba wiesz ,że trzeba te powierzchnie dodać
14 lut 18:49
Karla: ahaaaaaaaa. już wiem

BARDZOOO dziękuję. już wszystko rozumiem
14 lut 18:52
Eta: Cieszę się bardzo! Powodzenia!
14 lut 18:53
Karla: a mogę Cię jeszcze pomęczyć jednym zadaniem?

jak masz chwilkę to dodaje jako nowe
zadanie
14 lut 18:55
Eta: ok!
14 lut 18:56