matematykaszkolna.pl
bryła obrotowa Karla: Prostokąt o bokach 4 cm i 3 cm obraca się względem prostej równoległej do krótszego boku leżącej w odległości 2 cm od niego. oblicz pole powierzchni bocznej otrzymanej bryły. Czyli ta prosta równoległa dzieli ten prostokąt na dwie równe części, więc r=2cm i h=3cm? tak?
14 lut 17:39
Bogdan: Rzeczywiście, zadanie nie jest precyzyjnie sformułowane. W takiej sytuacji należałoby rozpatrzyć dwa przypadki: ten, który wymieniłaś i drugi - prosta będąca osią obrotu leży poza prostokątem, wtedy mamy walec o promieniu 6 cm z wydrążonym w jego centrum drugim walcem o promieniu 2 cm. Myślę, że autorowi zadania chodzi o ten drugi przypadek. Objętość powstałej bryły jest równa różnicy objętości tych walców
14 lut 18:11
Eta: narysuj rysunek tak : I k 4 2 I 2 4 A --------------D====M====D'------------- A' I I I I I 3 I I I I I 3 I I I I I B I -------------C==== N====C' ------------ B' I I k punkt A po obrocie wokół prostej k zakreśli okrąg do p -tu A' B " " " " " " p-tu B' podobnie punkt C do p-tu C' i D do D' powstanie bryła : duży walec z wydrążonym wewnątrz małym walcem h -- obydwu walców są te same czyli h= 3 cm R -- promień dużego walca widzisz : R= 4 cm + 2cm = 5cm r --- " " małego walca też widać : r= 2cm w skład pola bocznego wchodzą pole boczne dużego walca i pole boczne wewnątrz ( czyli pole boczne małego walca podstaw do wzoru na pola odpowiednio R i r I oblicz je i razem zsumuj! Myślę ,że rjuż rozumiesz to zadanie? Powodzenia!
14 lut 18:22
Eta: Oczywiście 4 + 2 = 6cm emotikonka ( źle wystukałam cyferkę emotikonka ( soryemotikonka
14 lut 18:23
Eta: Witam Bogdanie! W/g mnie zadanie jest jednoznacznie określone bo zapis ... " w odległości dwa od niego" ... czyli taka wersja jaką podałam. Pozdrawiam !
14 lut 18:26
Karla: dzięki Wam wielkie. zrozumiałam, chociaż na początku myślałam, że ta prosta będzie znajdować się wewnątrz prostokąta. aaa mam jeszcze takie pytanie, czy od tego pola dużego walca nie trzeba odjąć pola małego walca?
14 lut 18:30
Eta: Nieemotikonka! właśnie trzeba dodać! bo jedno pole zewnętrzne a drugie wewnętrzne tego dużego walca( które jest jednocześnie polem zewnętrznym małego walca Wiesz już ? PS: ładny rysunek Ci narysowałam? emotikonka
14 lut 18:35
Karla: no powiedzmy, że rozumiem emotikonka Eta, zapomniałam Cię pochwalić i podziękować, rysuneczek suuuper super emotikonka emotikonka szkoda, że bez kolorków żartuję oczywiście emotikonka
14 lut 18:42
Eta: Może tak Cię zapytam? Jakbyś chciała pomalować powierzchnię boczną tej bryły? To jak byś ją malowała np; farbą .... tnz z zewnątrz ... czyli pole boczne dużego walca i wewnątrz ... czyli plus pole boczne małego walca! Teraz już chyba wiesz ,że trzeba te powierzchnie dodać emotikonka
14 lut 18:49
Karla: ahaaaaaaaa. już wiem emotikonka BARDZOOO dziękuję. już wszystko rozumiem emotikonka
14 lut 18:52
Eta: Cieszę się bardzo! Powodzenia! emotikonka
14 lut 18:53
Karla: a mogę Cię jeszcze pomęczyć jednym zadaniem? emotikonka jak masz chwilkę to dodaje jako nowe zadanie
14 lut 18:55
Eta: ok! emotikonka
14 lut 18:56