ciąg geometryczny
patttttttt: 1. Pomiędzy liczby 96 i 3 "wstaw" cztery liczby tak, aby otrzymać sześć kolejnych wyrazów ciągu
geometrycznego.
2. Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby wiedząc, że suma pierwszej i
czwartej wynosi 36, a suma drugiej i trzeciej 24.
16 mar 23:09
patttttttt: pomocy
16 mar 23:13
;): 48, 24, 12, 6
16 mar 23:17
patttttttt: a jak to zrobiles
16 mar 23:31
Maturzysta: Ze wzoru.
an=a1*qn−1
podstawiamy
96=3*q5
32=q5
q=2
no i wstawiamy pomiędzy liczby
a1=3, a2=3*2, a3=6*2, a4=12*2 , a5=24*2
17 mar 00:00