funkcje
honey: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić funkcje oraz gdzie jest źle poprawić?
y= 〖(│x│-2)〗2-1
y1=x2 chyba od tego trzeba zacząć
y2=(〖x-2)〗2 czyli trzeba przesunąć o 2 w prawo
y3=〖(│x│-2)〗2 czyli trzeba przenieść pod wykres parabolę
y4=〖(│x│-2)〗2-1 obniżyć wykres o 1 w dół
14 lut 16:27
pietiagoras:
Do y2 dobrze.
y3 z y2 po przesunięciu o 1 w dół
Teraz trzeba zrobić coś z wartością bezwzględną:
Zmazać wszystko dla ujemnych x. Odbić pozostałą część względem y i pozostawić obie
części.
Sprawdzić przy pomocy programu, który można ściągnąć z http://www.padowan.dk/graph/