Eta:
|Ω| = 6
5=.......
Należy rozważyć warianty
1/ A
1 −−−− brak jedynki i brak szóstki
to: |A
1| = 4
5
2/ A
2 −−−− jest jedna jedynka i jedna szóstka i cztery pozostałe oczka
1 −− ustawiamy na jednym z pieciu miejsc , a 6 −−− na jednym z czteech
pozostałe cztery oczka na 4
3 sposobów
|A
2|= 4
3*5*4=...........
3/ A
3 −−− dwie jedynki i dwie szóstki i jedno z czterech pozostałych oczek
| | 5! | |
|A3| = 4* |
| =.........
|
| | 2!*2! | |
|A|= |A
1| +|A
2| + |A
3| =......
i teraz już tylko P(A)=.........
dokończ rachunki