xxx
magda: pięciu różnych księgaW rniach ceny tej samej książki były następujące:21,50 zł, 22,0 zł, 22,40
zł, 20, 0 zł, 21,0 zł. Oblicz średnia cenę oraz odchylenie standardowe
16 mar 22:11
Komar: | 21,5 + 22 + 22,4 + 20 + 21 | | 106,9 | |
| = |
| =21,38 |
| 5 | | 5 | |
Średnia cena to 21,38 zł.
16 mar 22:14
Komar: Wariancja −
| | (21,5−21,38)2 + (22−21,38)2 + (22,4−21,38)2 + (20−21,38)2 + (21−21,38)2 | |
δ2 = |
| = |
| | 5 | |
| | 0,122 + 0,622 + 1,022 + (−1,38)2 + (−0,38)2 | |
|
| = |
| | 5 | |
| | 0,0144+0,3844+1,0404+1,9044+0,1444 | | 3,488 | |
|
| = |
| = 0,6976 |
| | 5 | | 5 | |
δ=
√0,6976
16 mar 22:31
16 mar 22:31