Prawdopodobieństwo
Filip: Związek Ochrony Praw Konsumenta w pewnym kraju przeprowadził badania jakości wód mineralnych
podawanych w restauracjach. Badania ujawniły, że w 10% przebadanych restauracji zamiast wody
mineralnej podaje się wodę z kranu nasyconą dwutlenkiem węgla. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wśród 10 losowo wybranych restauracji w tym kraju w dokładnie jednej podaje się wodę z kranu
nasyconą dwutlenkiem węgla zamiast wody mineralnej. Wynik zaokrąglij do 3 miejsc po przecinku.
16 mar 21:59
Eta:
Schemat Bernoulliego
N= 10 prób , k=1 sukces
p=0,1 q= 0,9
| | | |
P10(1) = | *0,11*0,99 ≈0,387
|
| | |
16 mar 22:39