pierwszy raz tutaj rysuję...
kąt a ma miarę 35 stopni
c= 65 stopni
wyliczyłem (z twierdzenia o kącie wpisanym, opartym na średnicy− bo to jest średnica
, że:
b= 90−65=25; f=90−35=55
nie mam bladego pojęcia jak zabrać się do kąta e i kąta d
pomożecie?
a= 35o , f= 55o, b= 25o
c= 90o − b =65o
kąt e i kąt b są wpisanymi opartymi na łuku AB => e=b=25o
kąt d i kąt a wpisane oparte na łuku AD => d=a=35o
to
kąt DCD ma miarę e+d= 60o
to kąt DAB ma miarę 180o − 60o= 120o
https://matematykaszkolna.pl/forum/85512.html prosze o rozwiazanie na tej stronie...