matematykaszkolna.pl
e: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku długości 4, a wysokość prostopadłościanu jest równa 8. Połączono odcinkami środki trzech krawędzi prostopadłościanu, z których żadne dwie nie leżą w jednej płaszczyźnie, i otrzymano trójkąt KLM. a) Oblicz długość boków trójkąta KLM b) Wyznacz miary kątów KLM
28 mar 21:46
kasiek: Nie potrafię Ci tego wytłumaczyć bez pomocy rysunku. Mogę jedynie podpowiedzieć, że w tym zadaniu skorzystałam przede wszystkim z twierdzenia Pitagorasa. Tak naprawdę połowa sukcesu to odpowiedni rysunek. Wiedz, ze jeśli na środku jednej krawędzi dolnej podstawy prostopadłościanu zaznaczysz punkt K to nie możesz już zaznaczyć drugiego punktu na żadnej krawędzi tej dolnej podstawy ani na krawędziach które z ta dolną krawędzią tworzą ścianę boczną. Z kolei jeśli zaznaczysz punkt na przykład L na bocznej krawędzi to drugiego punktu nie możesz zaznaczyć na krawędziach które wraz z tą krawędzią tworzą dwie boczne ściany. Mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi, bo trochę to skomplikowane. W każdym bądź razie wyszło mi, że dwa boki mają po 6 a trzeci 62. W zależności jak je oznaczysz. I jest to trójkąt prostokątny, równoramienny czyli jego kąty to 45, 45 i 90 stopni Powodzenia emotikonka
29 mar 12:27
Mela gg:7485568: Pole ma wyjść 18 emotka i "kasiek" boki KLM dobrze Ci wyszły emotka
22 kwi 14:06