Równania
?: Rozwiąż równanie : (x+4)(x−3)(x+12)(x−7)=0
16 mar 21:05
morfepl: każdy nawias do zera przyrównujesz i masz pierwiastki równania
16 mar 21:06
?: Nie trzeba mnożyć tych nawiasów?
16 mar 21:12
megg: no to to równanie będzie równe 0 ⇔ gdy x∊{−4,3,−12,7}
chyba... ;x
16 mar 21:19
.: nie trzeba..
x+4=o
x=−4 itd
x∊{−4,3,−12,7}
16 mar 21:22
karolina: tak kazdy nawias do zera przyrownujesz

a moze ktos mi pomoze pisalam pod tym nickiem
16 mar 21:23
?: no tak, jakby chcieć to mnożyć to wychodzą bzdury

dzięki za pomoc, czasem najprostsze zadania są najtrudniejsze
16 mar 21:25
Gustlik: Jak pomnożysz sobie te nawiasy, to uzyskasz wielomian 4 stopnia i bedziesz musiala go z
powrotem rozkładać na czynniki, np. grupować wyrazy albo Hornerem − tylko sobie dodasz full
niepotrzebnej pracy. Nigdy nie wymnażaj nawiasów, gdy masz podany wielomian w postaci
iloczynowej.
17 mar 00:36