matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
aga:
Przekrój osiowy stozka jest trójkątem równobocznym o polu równym 16
√
3
cm
2
. Oblicz objętość tego stozka.
16 mar 21:03
dero2005:
trójkąt równoboczny
l
√
3
h =
→ h = 4
√
3
2
l*h
l
2
√
3
P =
=
= 16
√
3
2
4
l
2
= 64 l = 8
8
r =
l
2
=
= 4
2
π64
√
3
V =
1
3
πr
2
*h =
3
16 mar 21:18
aga:
Dziekuje ślicznie
16 mar 21:24