ciagi
haush: Wyznacz sumê wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które przy dzieleniu przez 4
daja
reszte 3.
czy wam tez wychodzi 123424
14 lut 15:37
bolek:
Mamy ciąg arytmetyczny (an): a1 = 103, an = 999, r = 4.
999 = 103 + (n - 1) * 4
999 - 103 = (n - 1) * 4
896 = (n - 1) * 4
224 = n - 1
n = 225
Obliczamy sumę 225 wyrazów tego ciągu.
S225 = (1/2) * 225 * (103 + 999) =
Podaj wynik?
14 lut 15:44
haush: wychodzi 123975, czyli dobrze mi wyszlo tyle ze zle tu zapisalam
14 lut 15:48
Bogdan:
Ok.
14 lut 17:57