matematykaszkolna.pl
pomovu paweł 1010: pomózcoe 1Przy paśniku leśniczy zauważył zwierzęta. Po powrocie do domu dał dzieciom zagadkę. Widziałem kuropatwy i sarny. Razem było ich 13. Ile było saren, a ile kuropatw, jeżeli razem miały 36 nóg? 2. W szkole Alka w klasach trzecich jest 57 uczniów. Na zimowisko w góry wyjeżdża o 17 osób mniej, niż jest w klasach trzecich. Z rodzicami wyjedzie 5 razy mniej dzieci niż na zimowisko. Pozostałe dzieci spędzą ferie u babci. Ile dzieci pędzi ferie u babci? 3. W magazynie były 32 opony do samochodu osobowego. Przywieziono jeszcze 17 opon. Do ilu samochodów wystarczy tych opon. jeżeli do jednego potrzeba 5 opon? 4. Szkolna drużyna koszykówki wygrała mecz. Jeden z zawodników zdobył w meczu 5 punktów. Drugi zawodnik zdobył 2 razy więcej punktów niż pierwszy. Trzeci zawodnik został mistrzem strzelców, bo zdobył 4 razy więcej punktów niż drugi zawodnik. Ile punktów zdobyła drużyna w tym meczu? 5. Do szkół trzeba jeszcze wysłać 1000 egzemplarzy wycinanki „Już w szkole" na drugi semestr. W poniedziałek wysłano 360 wycinanek. We wtorek wysłano 70 egzemplarzy mniej. Pozostałe wycinanki wysłano w środę. Ile wycinanek wysłano w środę? 6. Za gogle i dwie pary nauszników mama Janka zapłaciła 100 złotych. Za takie same gogle i jedną parę takich samych nauszników mama Krystiana zapłaciła 90 złotych. Jaka była cena gogli, a jaka nauszników?
14 lut 15:01
kacper: wydaje się łatwe ale nie mam pewności wy jesteście mądrzejsi ja ma tylko 12 lat proszę
14 lut 15:01
paweł1010: czesc kacper mamy to samo zadanie
14 lut 15:02
paweł1010: pomóżcie
14 lut 15:03