Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x^2+bx+c,
orange91: Funkcja kwadratowa. Potrzebuje pomocy, nie mam pomysłu jak to zrobić.
Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x
2+bx+c, jeśli trójmian ten ma dwa pierwiastki 2 i −5.
Liczę że mi pomożecie.
16 mar 19:59
Maja: x1= 2
x2=−5
podstaw do wzoru na y=a(x−x1)(x−x2)
wymnoz i masz zrobione tylko napisz ze b rowna sie tyle i c rowna sie tyle
16 mar 20:01
Maja: i twoje a =1
a te 2 i −5 to twoje miejsca zerowe
16 mar 20:03
orange91: dziękuje

ah, takie to proste. a ja zawsze szukam drogi do o koła.
16 mar 20:07
Maja: spox. tez tak mam
16 mar 20:08