Wielomiany
Stefo: Potrzebuje pomocy z tymi równaniami :
a) x
3+6x
2−x−3=0
b) x
3−7x−6=0
c) x
3+3x
2+4x+2=0
wie ktoś jak sie za nie zabrać
16 mar 19:47
Stefo: prosze pomóźcie mi z tym wiem że trzeba to jakoś rozłożyć na czynniki ale nie wiem jak ...
16 mar 19:56
Gustlik: ad c)
x3+3x2+4x+2=0
Wielomian ma same wyrazy o dodatnich współczynnikach, więc dodatnie pierwiastki odpadają, bo
każda dodatnia liczba podstawiona za x da wartość dodatnią. Szukam więc wśród liczb ujemnych:
"Kandydatami" są −1, −2
Robię schemat Hornera:
1 3 4 2
−1 1 2 2 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x+1)(x2+2x+2)=0, policz teraz Δ, x1, x2.
ad b) x3−7x−6=0
"Kandydaci" to: +−1, +−2, +−3, +−6
Schemat Hornera −, pamiętaj o wstawieniu 0 za brakujący składnik x2:
1 0 −7 −6
1 1 1 −6 −12
−1 1 −1 −6 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x+1)(x2−x−6)=0
teraz Δ, x1, x2.
17 mar 00:32