Jak narysować
gosc000000: | | cos(60o − α) | |
Jak narysować wykres funkcji |
| |
| | cos60o | |
16 mar 19:40
gosc000000: POMOCY

!
16 mar 20:02
16 mar 20:44
komentator OWMH:
Rozwiązanie: wykres y(α)
cos( 60o −α)
y(α) = −−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos60o
najpierw uproszczamy ten zapis
y(α) = (1/ cos60o) .cos( 60o −α)
wiemy że cos (−A) = cos A ; cos60o = 1/2
y(α) = 2 .cos( α − 60o)
wykres y1 = cos α → y1 przesuwamy o wektor [ 60o, 0]; otrzymamy
y2 = cos(α − 60o) →y2 mnożymy prez 2 w końcu otrzymamy
y(α) = 2.cos( α − 60o)
albo inaczej y1= cosα → mnożymy przez 2 (zmiana skala w y − powinowactwo
prostokątne o osi OX i kali 2) i póżniej przesuwamy o wektor [ 60o ; 0]
i otrzymamy wykres naszej funkcji y(α) = 2.cos( α − 60o)
16 mar 21:09