k
Michałek: Posiadam 1 m3 piasku. Jaką powierzchnię zakryje jeśli będe rozsypywał piasek na grubość 5
cm?
16 mar 19:40
komentator OWMH:
Rozwiązanie:
powierzchnię ktorą zakrywamy ma postać prostopadłościanu; stąd
objętość prostopadłościanu= pole podstawy prostopadłościanu . wysokość prostopadłościanu
pole podstawy prostopadłościanu = objętość prostopadłościanu / wysokość prostopadłościanu
dane: objętość = 1 m3 i wysokość prostopadłościanu = 5 cm = 0,05 m
stąd pole prostopadłościanu = powierzchnia zakryte tym piaskiem
powierzchnia zakryte tym piaskiem = 1m3/ 0,05 m
powierzchnia zakryte tym piaskiem = 1m3 / (5/100) m
powierzchnia zakryte tym piaskiem = 1m2 . 20
powierzchnia zakryte tym piaskiem = 20 m2
16 mar 21:23