Przekształcenie algebraiczne
Kerm: Jak przekształcić poniższą równość, aby wyszło mi M? Za każdym razem dochodzę do M=0, a
ma być ponad 50 -.-' :
71
--------
M+71 1
------------------- = ------
106,5 1,72
----------
M+106,5
Proszę o pomoc
14 lut 14:48
bolek:
106,5 1,72 * 71
------------- = --------------
M + 106,5 M + 71
106,5M + 106,5 * 71 = 1,72 * 71 * M + 1,72 * 71 * 106,5
106,5 * 71 - 1,72 * 71 * 106,5 = (1,72 * 71 - 106,5) * M
itd.
14 lut 15:08
Kerm: W ten sposób właśnie wychodzi na końcu -348,5 , a powinno wyjść 56 (jest to zadanie
chemiczne, chodzi o masę żelaza - w żadnym wypadku nie może wyjść liczba ujemna).
14 lut 16:21
Kerm: Ok, okazało się, że źle przepisałam cyferki.. powinno być 1,172 zamiast 1,72 i wychodzi
dobrze ^^' Dziękuję w każdym razie
14 lut 18:41
Eta: 
No i OK : Trzeba pisać dobrze cyferki

Tak?
14 lut 18:50
g4: 2+2=?
14 lis 14:41
g4: lubie placki
14 lis 14:41
.:
14 lis 14:41