hgjh
qqqqqqqq: Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy IA mieli zapłacić 1800 złotych.
Ponieważ 4 uczniów zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił
o 15 zł więcej. Oblicz, ilu uczniów jest w klasie IA.
mam tak
xy=1800
(x−4)(y+15)=1800
xy+15x−4y−60−1800=0
1800+15x−4y−60−1800=0
15x=4y+60
i jak podstawiam to 0 wychodzi jak to zrobic dalej
16 mar 19:37
qqqqqqqq: pomocy
16 mar 19:46
;): ale w czym Ci tu trzeba pomoc?
16 mar 20:15
qqqqqqqq: podstawiam za 15x
15x−4y−60=0
4y+60−4y−60=0
no to chyba zle robie. co mam zrobic dalej, prosze krok po kroku
16 mar 20:17
;): 15x
2−60x−7200=0
Δ=108900
√Δ=330
| | 30−330 | | 30+330 | |
x1= |
| x2= |
| =24 |
| | 15 | | 15 | |
16 mar 20:19
;): rozumiesz czy cos trzeba tlumaczyc?
16 mar 20:20
;): Ty wyznaczasz z jednego rownania x i do tego samego wstawiasz tego x wiec Ci sie wszystko
zeruje
16 mar 20:24
qqqqqqqq: rozumiem ze 15x−4y−60=0
4y=15x−60 l /4
y=154x − 604
a skad to rownanie kwadratowe? skad 15x2? 7200?
16 mar 20:26
qqqqqqqq: juz doszlam skad to
16 mar 20:28
16 mar 20:29
qqqqqqqq: tylko, ze jesli podstawimy 15x=4y+60
x=
4y15+
6015
y(u{4y} {15}+u{60} {5})=1800
4y215+
6015=1800 l *15
4y
2+60y−27000
√Δ=660
−60−660/8=−90 x
2=−60+660/8=75 dlaczego tak jest?
16 mar 20:42
;): hehe bo Ty liczylas nie x tylko y stad Ci wyszedl inny wynik
16 mar 20:44
qqqqqqqq: a no tak

dzieki
16 mar 20:47
;): spoko
16 mar 20:48