matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;D
Belek:
sinx
√
3
cosx
rozwiąż równanie:
+
√
3
−1=
dla x∊(0,2π)
cosx
sinx
16 mar 19:34
M:
23 mar 12:47
M:
9 cze 19:09
student:
D: sinx≠0 i cosx≠0⇒ x ∊ R − kπ/2
sinx
niech
= t
cosx
√
3
t +
√
3
−1 =
⇒ t
2
+ t(
√
3
−1) −
√
3
= 0
t
t(t+
√
3
) − (t+
√
3
) = 0⇒(t−1)(t+
√
3
) = 0⇒t =1 lub t = −
√
3
tgx = 1 lub tgx = −
√
3
x= π/4 +kπ lub x = −π/3 + kπ
9 cze 21:09