Rozwiązanie równania
slawek: Liczba a jest różńa od 0 .Zatem ile rozwiązań ma równanie x2 +ax −4=0
16 mar 19:16
morfepl: Δ=a2+16 >0 więc nie ma w ogóle rozwiązań
16 mar 21:14
megg: a dla mnie ma dwa...
Δ=a2+6
Δ=(a+4)(a−4)
ale nie wiem...
16 mar 21:18
megg: Δ=a2+16**
16 mar 21:18
morfepl: to by miało sens gdyby Δ=a2+16=(a−4)(a+4)
16 mar 21:19
morfepl: a2−16
16 mar 21:20
Vizer: no jasne ze ma dwa. delta przecież wyszła ci większa od 0 a to z definicji oznacza ze równanie
ma dwa pierwiastki
16 mar 21:20
morfepl: w każdym razie nie ma żadnych pierwiastków
16 mar 21:20
morfepl: sorki cos mi się popieprzylo znowu
16 mar 21:21
morfepl: sorki cos mi się popieprzylo znowu
16 mar 21:21
megg: aa faktycznie było plus ;x
my bad...
16 mar 21:22
;): dla kazdego a rownianie to ma dwa pierwiastki rzeczywiste
16 mar 21:23
morfepl: więc doszliśmy do wniosku, że ma 2 pierwiastki gdyż Δ>0 i na tym zakończmy
16 mar 21:23
Vizer: tak

proste jak budowa cepa
16 mar 21:24
slawek: dzięki za pomoc, teraz już się rozjaśniło
16 mar 21:26