twierdzenia
Justyna: Długości dwóch boków równoległoboku są odpowiednio równe 5 i 8. Kąt między nimi wynosi 60
stopni. Oblicz długości przekątnych równoległoboku.
Może mi ktoś to wyliczyć? mnie wyszła jedna przekątna 7 a druga 40√3/7 iii coś mi tutaj nie
pasuje. Proszę o pomoc
16 mar 18:55
Justyna: nikt?
16 mar 19:09
Justyna: pomocy proszę
16 mar 19:17
dero2005:

tw. cosinusów
d
2 = 8
2+5
2−2*5*8*cos60
o = 64+25−80*
12 = 49
d = 7
c
2 = 8
2+5
2−2*5*8*cos120
o cos120
o = cos(90+30) = −sin30 = −
12
c
2 = 89 + 40 = 129
c =
√129
16 mar 19:51
Justyna: Dziękuję bardzo
16 mar 22:59