l
liliiiiiiii: Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny a+ b+ c = 33 . Ciąg (a,b+ 3 ,c+ 1 3) jest geometryczny. Oblicz
a,b i c
zatem zrobilam tak:
a+b+c=33
a=33−b−c
33=2b+b
b=11
11−r,11,11+r i w sumie nie wiem co z tym dalej zrobic, prosze o pomoc i precyzyne wyjasnienie
16 mar 18:42
liliiiiiiii: halo, pomocy
16 mar 18:59
liliiiiiiii: halo, pomocy
16 mar 18:59
dero2005:
| ⎧ | (b+3)2 = a(c+13) | |
| ⎨ | a+b+c=33 |
|
| ⎩ | 2b = a+c | |
po rozwiązaniu układu równań wychodzi:
arytmetyczy
I ciąg a = 7, b = 11, c = 15
II ciąg a = 28 b = 11 c = −6
geometryczy
I ciąg 7, 14, 28
II ciąg 28, 14, 7
16 mar 19:27
liliiiiiiii: ja i tak nie rozumiem z jakiej wlasnosci jest (b+3)2=a(c+13)?
16 mar 19:29
dero2005:
(b+3) − drugi wyraz ciągu geometrycznego
(c+13) − trzeci wyraz ciągu geometrycznego
a − pierwszy wyraz ciągu geometrycznego
W ciągu geometrycznym iloczyn wyrazów skrajnych jest równy kwadratowi wyrazu środkowego
czyli
a1*a3 = a22 albo (an)2 = an−1*an+1
16 mar 19:35
qqqqqqqq: a ta 3 to skad?
16 mar 19:38
liliiiiii: a ta 3 to skad?
16 mar 19:39
liliiiiii: dobra, nie skupilam sie na zadaniu sory

dzieki za pomoc
16 mar 19:42
Gustlik: To można rozwiązać na JEDNEJ NIEWIADOMEJ

!
a+ b+ c = 33
Zauważ że:
| | a+c | |
a+b+c=S3= |
| *3=b*3=3b (wzór na sumę ciągu arytmetycznego)
|
| | 2 | |
czyli 3b=33 /:3
b=11
Zatem
a=11−r
c=11+r
a,b+ 3 ,c+ 1 3
(b+3)
2=a(c+13)
11
2=(11−r)(11+r+13)
11
2=(11−r)(r+24)
Rozwiąz teraz to równanie, potem znając r oblicz a i c, bo b już masz i podstaw te liczby do
ciągu arytmetycznego i geometrycznego, aby sprawdzić poprawność rozwiązania.
17 mar 01:13