Zadanie z fizyki :/
Fizyk: Proszę o pomoc
Zakupiono dwie spirale. Na opakowaniu jednej z nich jest napisane P1=400W P2= 800 W, z
tym, że obydwie są dostosowane do takiego samego napięcia . Oblicz moc każdej z tych
spiral, gdyby spiąć szeregowo i dołączyć do tego napięcia. Zakładamy, że opory spiral
nie zależą od temperatury.
14 lut 12:39
pieciagoras :):
Z wzoru P=U2/R obliczasz wartości R
R=U2/P
Opory są połączone szeregowo, więc opór zastępczy wynosi:
Rz=
14 lut 13:16
pieciagoras :): Z wzoru P=U2/R obliczasz wartości R
R=U2/P
Opory są połączone szeregowo, więc opór zastępczy wynosi:
Rz=R1+R2=U2(1/P1+1/P2)
Włączasz taki opornik do napięcia U i płynie przez niego prąd o natężeniu:
I=U/Rz
Moc na każdym oporniku obliczasz wtedy ze wzoru:
P=I2R
14 lut 13:19
Fizyk: hmmm ale nie mam podanego U
14 lut 14:33