Zadanie dotyczące Ostrosłupa prawidłowego [pr]
Silka: Witam, mam problem z zadaniem. Potrzebne mi jest rozwiązanie na gwałt a nie wiem za bardzo jak
się do niego zabrać. Jeżeli ktoś umie wykonać to zadanie to prosiłbym o rozwiązanie
ewentualnie danie mi jakiś wskazówek. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
A tu już treść zadania:
Wielościan jest sumą dwóch ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o długościach wszystkich
krawędzi równych 10 cm i złączonych podstawami (ośmiościan foremny). Wielościan ten przecięto
płaszczyzną równoległą do dwu przeciwległych jego ścian i przechodzącą przez środki krawędzi
nie zawierających się w tych ścianach. Oblicz pole otrzymanego przekroju. Wynik podaj z
dokładnością do 0.01cm2 [kwadratowego].
16 mar 18:32
dero2005:

Tw Talesa
510 =
x10
x = 5
S =
10+52*5*2 = 75
16 mar 20:47
dero2005:
muszę wprowadzić poprawkę
wysokość tego zielonego trapezu nie bądzie 5 lecz połowa wysokości ściany bocznej czyli
2,5
√3
| | 10+5 | |
S = |
| *2*2,5√3 = 37,5√3 = 64,95 cm2
|
| | 2 | |
teraz powinno być dobrze
17 mar 00:25
Silka: Dziękuje bardzo za rozwiązanie, taka jest odpowiedź
17 mar 06:47