matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg.
agatka:
muszę obliczyć sinα, cosα, jeżeli
3
cos2α =
4
16 mar 18:27
agatka:
pomocy
16 mar 18:55
agatka:
pomocy
16 mar 19:21
Pablo:
3
cos
2
α =
4
√
3
√
3
to cos α =
, więc cos α =
√
4
2
Przyda Ci się wzór na jedynkę trygonometryczną, czyli : sin
2
α + cos
2
α = 1 , wstawiasz do wzoru znany Ci cos
2
α i liczysz:
3
sin
2
α +
= 1
4
3
sin
2
α = 1 −
4
1
sin
2
α =
4
1
sin α=
2
16 mar 20:29
;):
√
3
√
3
Pablo jeszcze zapomniales dodac ze cosx=
⋁ cosx=−
a
2
2
1
1
sinx=
⋁ sinx=−
2
2
16 mar 20:33