nierówności
Pomoc: Gdyby ktoś mógł, proszę o skomentowanie tego co tu napisałem, czy dobrze jest to robione
i ewentualne rozwiązanie, ale z wytłumaczeniem, żebym mógł sobie poradzić z tego typu
zadaniami sam.
IxI +
√x2-2x+1 ≤ 2-x
IxI +
√(x-1)2 ≤ 2-x
IxI + Ix-1I ≤ 2-x
Miejsca zerowe to: x=0 x=1
Więc rozpatruję na trzech przedziałach.
(-
∞,0), <0,1), <1,+
∞)
1. (-
∞,0)
IxI>0, więc IxI=-x
Ix-1I>0, więc Ix-1I=-x+1
-x-x+1≤2-x
x≥-1 x∈<-1,+
∞)
2. <0, 1)
IxI≥0, więc IxI=x
Ix-1I<0, więc Ix-1I=-x+1
x-x+1≤2-x
x≤3 x∈(-
∞,3>
3. <1,+
∞)
IxI>0, więc IxI=x
Ix-1I≥0, więc Ix-1I=x-1
x+x-1≤2-x
3x≤3
x≤1 x∈(-
∞,1>
Część wspólna to <-1,3>. To jest rozwiązanie takiego równania? Proszę o odp, albo
sprawdzenie bo pewnie jakiś błąd zrobiłem
14 lut 12:20
Bogdan:
Dzień dobry.
1. x ≥ -1 dla x € <-∞, 0),
stąd x € <-1, 0)
2. x ≤ 1 dla x € <0, 1),
stąd x € <0, 1)
3. x ≤ 3 dla x € <1, ∞),
stąd x € <1, 3>
Do odpowiedzi bierzemy sumę otrzymanych rozwiązań w poszczególnych przedziałach.
Odp. x € <-1, 3>
14 lut 12:37
Pomoc: Hmm, tylko, że tam x≤3 jest dla przedziału <0,1), a nie dla <1, +
∞). Zmienia to coś?
x≤3 jest dla podpunktu drugiego, wkleję twoje
2. x ≤ 1 dla x € <0, 1),
stąd x € <0, 1)
Do tego

, zmieni to coś? Ja jako wynik wziąłem część wspólną z wykresu, a z obliczeń
wychodziłoby, że przedział <-1, 3> jest niewłaściwy
14 lut 13:01
Bogdan:
IxI + Ix-1I ≤ 2-x
Narysuj oś liczbową, zaznacz na niej punkty 0 i 1, widzisz 3 przedziały.
Punkty 0 i 1 nie mogą należeć do dwóch przedziałów, więc trzeba zdecydować, do
których przedziałów je włożyć, można np. tak:
(-∞, 0), <0, 1), <1, +∞).
Każdy z tych przedziałów rozpatrujemy oddzielnie i w każdym z nich rozwiązujemy
równanie lub nierówność.
1. dla x < 0 mamy: -x - x + 1 ≤ 2 - x, stąd x ≥ - 1 i jednocześnie x < 0, bo tu się
kończy ten przedział, więc x € <-1, 0),
2. dla 0 ≤ x <1 mamy: x - x + 1 ≤ 2 - x, stąd x ≤ 1 i jednocześnie x ≥ 0 i x < 1,
a więc tutaj rozwiązaniem jest cały ten przedział (nie "zaglądamy" do sąsiednich
przedziałów), czyli x € <0, 1). Punkt 1 jest za tym przedziałem i odrzucamy go
w rozwiązaniu nierówności w tym przedziale.
3. dla x ≥ 1 mamy: x + x - 1 ≤ 2 - x, stąd x ≤ 3 i jednocześnie x ≥ 1, więc x € <1, 3>.
W każdym z tych trzech przedziałów otrzymaliśmy rozwiązania, czyli przedziały:
<-1, 0), <0, 1), <1, 3>, nie mają one części wspólnej. Rozwiązaniem nierówności
jest suma tych przedziałów: <-1, 0) U <0, 1) U <1, 3> = <-1, 3>.
14 lut 13:28
Pomoc: No właśnie o to mi chodzi. Albo niereformowany jestem, ale przecież
x+x-1≤2-x
x+x+x≤2+1
3x≤3
x≤1, a nie x≤3.
Jak coś śmiesznie źle to zwale powód na niewyspanie
14 lut 15:27
Pomoc: ..
14 lut 17:40
Bogdan:
Przepraszam, że od razu nie sprawdziłem, ale miałem inne zajęcia.
Oczywiście, powinno być x≤1, a rozwiązaniem nierówności jest przedział <-1, 1>.
14 lut 17:53