pla
Anka: uzasadnij ze czworokat ktorego wierzcholkami sa srodki bokow rombu jest prostokatem
16 mar 18:15
.: :(
16 mar 20:44
.: .
16 mar 21:25
Mila:

przekątne prostokąta mają jednakową długosć i przecinaja sie w połowieNa rysunku(niezbyt mi
to idzie widzimy,że przekatne czworokąta takie własnie sa .Czyli jest to prostokat
16 mar 21:28
.: dzieki

a pomzoesz mi w innych zadaniach ?
16 mar 21:45
Mila: napisz zobaczę
16 mar 21:55
.: sa na forum, ponizej... zadania: paweł, anka i Monia
16 mar 21:55
.: moge przepisac.
16 mar 21:55
.: wykaz ze w trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych dlugosci 3 i 4, wysokosc, poprowadzona z
wierzcholka kata prostego dzieli przeciwprostokatna na odcinki o dlugosciach 1,8 i 3,2
16 mar 21:57
.: 2. w trojkacie prostokatnym ABC przyprostokatna AC ma dlugosc 4, a przeciwprostokatna AB ma
dlugosc 4√5. Punkt D jest spodkiem wysokosci opuszczonej z wierzchowlka C na
przeciwprostokatna. Uzasadnij ze trojkat ACD jest podobny do trojkata CDB oraz znajdz skale
tego podobienstwa
16 mar 21:57
.: 3. Z arkusza tektury w kształcie trójkąta prostokątnego równoramiennego odcięto trójkąt linią
prostopadłą do przeciwprostokątnej i przechodzącą przez środek przyprostokątnej. Oblicz, o ile
procent zmniejszyła się powierzchnia arkusza.
16 mar 21:57
.: 4. wykaz ze jezeli w trojkacie dlugosc odcinka laczacego srodki dwoch bokow jest rowna
promieniowi
okregu opisanego na tym trojkacie to trojkat ten jest prostokatny
16 mar 21:57
.: 5. w trapezie rownoramiennym ABCD o podstawach AB i CD przekatne AC i BD przecinaja sie w
punkcie S. wykaz wszystkie pary trojkatow podobnych
16 mar 21:58
.: 6. w trapezie ABCD o podstawach AB i CD przekątne AC i BD przecinaja sie w punkcie S> uzasadnij
ze trojkaty CDS i ABS sa podobne
16 mar 21:58
Monia: i

?
16 mar 22:09
dero2005:

h
2 = 3
2 − 1,8
2
h
2 = 4
2 − 3,2
2
h
2 = h
2
3
2 − 1,8
2 = 4
2 − 3,2
2
9 − 3,24 = 16 − 10,24
5,76 = 5,76
L = P
16 mar 22:13
M: i ?
16 mar 22:30
dero2005:

3)
Pole dużego trójkąta
S =
a22
x − przyprostokątna trójkąta małego (odciętego)
x
2 + x
2 = (
a2)
2
2x
2 =
a24
x
2 =
a28
Pole trójkąta małego
s =
x22 =
a216
ile procent stanowi pole trójkąta malego trójkąta dużego
| | a216 | |
sS*100% = |
| = 18*100% = 12,5%
|
| | a22 | |
Odp. Powierzchnia zmniejszy się o 12,5%
16 mar 22:40
M: super, i cos jeszcze?
16 mar 22:55