geometria analityczna
kwiatuszek: Na prostej AB wyznacz punkt C tak aby |AC|: |BC|=1:2 gdy A=(1,4), B=(7,13)
14 lut 12:04
Eta: → →
ponieważ I ACI : IBCI = 1 :2 to 2*I ACI =
- IBCI
→ →
bo wektory AC i BC mają przeciwne zwroty
bo A------------>C<--------------------------B
→
to AC = [ x
C - x
A, y
C - y
A ] = [ x
C - 1 ,y
C -4]
→
to 2* AC= [ 2*( x
C - 1) , 2*(y
C - 4)]
wektor →
- BC= [ x
B - x
C , y
B - y
C]= [ 7 - x
C , 13 - y
C]
porównując współrzędne tych wektorów obliczymy
współrzędne punktu C
czyli; 2(x
C - 1) = 7 - x
C i 2( y
C - 4) = 13 -y
C
3x
C = 9 i 3y
C = 21
x
C = 3 i y
C = 7
to punkt C( 3,7)
14 lut 17:57
kwiatuszek: dzięki za pomoc
15 lut 13:43