Zadanie
kwiatuszek: oblicz ctg kąta ostrego utworzonego przez proste zawierające środkowe trójkąta
prostokątnego równoramiennego poprowadzone na przyprostokątne.
14 lut 12:02
Basia:
ABC - trójkąt prostokatny
C - wierzchołek przy kącie prostym
AA1 i BB1 - środkowe
S - punkt przecięcia środkowych
AC=BC=a
α - kąt CA1A w trójkącie prostokatnym ACA1
tgα = AC / A1C = a / (a/2) = 2
trójkąt BCB1 jest przystający do ACA1 czyli
kąt CB1B = α
czyli szukany kąt A1SB1 =β = 360 - 90 - 2α = 270 - 2α
2tgα 2*2
ctgβ = ctg(270-2α) = tg(2α) = ---------------- = -------------- = 4 / (-3) = -4/3
1 - tg2α 1 - 22
14 lut 22:10
Basia:
o przepraszam nie doczytałam, że ostrego
γ = 180 - β
ctgγ = ctg(180-β) = -ctgβ = 4/3
14 lut 22:12
kwiatuszek: dzięki za pomoc
15 lut 13:42