ewa: Wielomian W(x)=-x3+2x2-3x+a przyjmuje wartość 4 dla argumentu1.
a) Oblicz a
b) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia
c) Rozwiąż równanie W(x)=0
28 mar 20:53
kamil: a) w(1)=-(1)3 + 2*(1)2 -3(1) + a = 4
-1 + 2 -3 +a = 4
a = 6
w b i c trzeba skorzystać z twierdzenia bezouta (chyba tak sie pisze)
w b trzeba szukac pierwiastków wśród podzielników ostatniego wyrazu
28 mar 21:22
ewa: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku długości 4, a wysokość prostopadłościanu
jest równa 8. Połączono odcinkami środki trzech krawędzi prostopadłościanu, z których
żadne dwie nie leżą w jednej płaszczyźnie, i otrzymano trójkąt KLM.
a) Oblicz długość boków trójkąta KLM
b) Wyznacz miary kątów KLM
28 mar 21:40