:< Wielomiany :<
Łuki: Mam problem z wielomianami

Rozłóż wielomian na czynniki:
b) x
2 − 5
c) x
2 − 6x + 9
d) x + y − (x + y)
2
Ktoś powie jak się to liczy ?
16 mar 17:52
Łuki: Sorki trochę źle podałem przykłady miało być tak:
b) w (x) = x2 − 5
c) w (x) = x2− 6x + 9
d) x + y − (x + y)2
16 mar 17:56
Pablo: b) x2 − 5 − stosujesz wzór skróconego mnożenia, czyli
(x − √5)( x + √5)
c) x2 − 6x + 9 − tutaj również mamy do czynienia ze wzorem skróconego mnożenia, czyli
x2 − 6x + 9 = (x − 3)2
d) niestety nie wiem :<
16 mar 18:02
Łuki: Dzięki

ale jeszcze mi zostało parę przykładów
16 mar 18:08
Łuki: Ktoś powie jak liczy się te przykłady:
d) x + y − (x + y)2
e) w (x) = x3 + 3x2 + x + 3
f) w (x) = x3 − 7x2 − 3x + 21
g) w(x) = 2x2 − 8x − 10
Bo z wzorów skróconego mnożenia to się raczej nie da :<
16 mar 18:12
Pablo: To dalej Ci pomogę ;>
e) x
3 + 3x
2 + x + 3
x
2(x + 3) + 1( x +3)
(x
2 + 1)( x + 3)
( x + 1)( x +1)(x +3)
f) x
3 − 7x
2 − 3x + 21
x
2(x − 7) − 3(x − 7)
(x
2 − 3)( x − 7)
(x −
√3)(x +
√3)(x − 7)
g)2x
2 − 8x − 10
2(x
2 − 4x − 5)
Tyle umiem

.
16 mar 18:17
Vizer: d) x+y*(1−x−y)
e)W(x)=x
2(x+3)+(x+3)=(x
2+1)(x+3)
f)W(x)=x
2(x−7)−3(x−7)=(x
2−3)(x−7)=(x−
√3)(x+
√3)(x−7)
g)Δ=64−4*2*(−10)=64+80=144,
√Δ=12
W(x)=2(x+4)(x−5)
16 mar 18:22
Vizer: w d) nie dałem nawiasu (x+y)*(1−x−y)
16 mar 18:23
Łuki: To kogo obliczenia są dobrze zrobione ?
16 mar 18:23
Vizer: e) kolega pomylił to x2+1=(x+1)(x+1), bo to nie jest x2+1 tylko (x+1)2
f)wyszło nam tak samo
g) kolega nie skończył robić do końca
16 mar 18:25
Łuki: Możesz wytłumaczyć jak to liczyłeś ? przykład g) to z delty ale reszty przykładów to nie bardzo
rozumiem.
16 mar 18:31
Łuki: Jesteś tam ?
16 mar 18:44
słoneczko;): NAPRZYKŁAD W F MUSISZ WYCIAGNAĆ X PRZED NAWIAS ZAWSZE W NAWIASIE MUSISZ MIEC TYLE SAMOGDY PRZEZ
X POMNOŻYSZ WCZEŚNIEJ WYCIĄGNIETY . I W DWÓCH NAWIASACH MUSI BYC TAKIE SAME ZNAKI I DZIAŁANIE
TO f)
16 mar 18:49
słoneczko;): WIELOMIANY ZA 2 PKT, SA NA MATURCE
16 mar 18:50
Łuki: Jak kolega wyżej rozpisał Vizer to wydaję się łatwę ale jak samemu się za to zabieram to nie
mam pojęcia z czym to się je ;<
16 mar 18:59
Łuki: Mam jeszcze problem z pewnym zadaniem a dokładnie z dwoma przykładami:
Rozwiąż układ równań:
c) 3x + 6y = 3
2x + 4y = 2 całość w klamerce
d) x + y = 3
2x + 2y = −8 całość w klamerce
POMOŻECIE

?
16 mar 19:04
Łuki: To jak ?
16 mar 19:15
Silka: Łuki proszę cię nie potrafisz prostego układu policzyć ?
zrobię Ci przykład C, nad D sam pomyśl
3x + 6y =3 | :3 Co daje x=1−2y
2x + 4y =2
Teraz to x=1−2y podstawiasz pod drugie rownanie
2(1−2y) +4y =2
2−2y+4y =2
2y=0 | :2
y= 0
Zatem y=0 x=1
16 mar 19:21
Łuki: Ok dzięki już kumam

narka ja już spadam
16 mar 19:31
Silka: Na razie, powodzenia
16 mar 19:32
komentator OWMH:
2x2 − 8x − 10 =0 ⇔2(x2 − 4x + 5) = 0 ⇔ 2. (x− 5) (x + 1) = 0 ⇔
⇔(x−5) (x+1) = 0 ⇔ x − 5 =0 lub x − 1 = 0 ⇔ x = 5 lub x = −1
po sprawdzeniu w równaniu x1 = 5 , x2 = −1 ; rozwiazania tego równania tego równania
są liczby 5 ; −1
16 mar 20:09