pomóżcie mi z tym zadaniem
kwiatuszek: wykaż że jeżeli x>1, to x2005-1>2005(x-1)
14 lut 12:00
korek:
Zastosuj wzór skróconego mnożenia:
an - 1 = (a - 1)(an-1 + an-2 + an-3 + ... + a2 + a + 1)
np.
a2 - 1 = (a - 1)(a + 1)
a3 = (a - 1)(a2 + a + 1)
a4 = (a - 1)(a3 + a2 + a + 1)
a5 = (a - 1)(a4 + a3 + a2 + a + 1) itd.
Zauważ, że po prawej stronie wzoru jest czynnik (a - 1) oraz czynnik zawierający
n składników, których suma jest większa od n dla a>1.
14 lut 12:22
korek:
Poprawiam lewe strony przykładów:
a2 - 1 =
a3 - 1 =
a4 - 1 =
a5 - 1 =
14 lut 12:25
kwiatuszek: dzięki za pomoc
15 lut 13:41