wzór funkcji
inkwizytor: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że jej wykresom jest parabola o wierzchołku
W(1,2) oraz
a)jednym z miejsc zerowych jest x=0,
b)dla paraboli należy punkt A(3,4)
Nie wiem czy sprowadzić to do postaci kanonicznej czy w jakiś inny sposób to rozwiązać wzory
funkcji znam ale nie wiem za bardzo jak to rozwiązać bo wychodzi mi zupełni inny wynik niż
powinien. Proszę o pomoc
16 mar 16:13
Gustlik: ad a)
Masz 2 punkty: W=(1, 2) oraz A=(0, 0) − miejsce zerowe
z postaci kanonicznej podstawiasz p i q − czyli współrzedne W:
y=a(x−p)2+q, podstaiwasz p i q, za a nie podstawiasz nic, bo a jest niewiadome
y=a(x−1)2+2
Podstawiasz teraz współrzędne A i wyliczasz a:
0=a(0−1)2+2
0=a+2
a=−2
y=−2(x−1)2+2 możesz teraz przekształcić ten wzór na postać ogólną.
y=−2(x2−2x+1)+2
y=−2x2+4x−2+2
y=−2x2+4x
ad b) analogicznie...
16 mar 16:18
inkwizytor: podpunkt b rozwiązałem, nie potrafię podać prawidłowego wykresu funkcji dla podpunktu a ,
16 mar 16:19
inkwizytor: dzięki wielki za pomoc
16 mar 16:20
Gustlik: Prosta sprawa: rysujesz wykres funkcji y=−2x2 i przesuwasz o wektor w→[p, q], czyli o [1, 2]
(te same współrzędne co wierzchołek), a więc o 1 w prawo i o 2 w górę. Mozesz sobie narysować
prosta pionową x=p czyli x=1 (przecina oś OX w p) i prostą pozioma y=q czyli y=2 (przecina oś
OY w q), potraktować te proste jak "nowy" przesuniety układ współrzędnych i narysowac parabolę
y=−2x2 w tym układzie − bedziesz miał od razu wykres funkcji przesuniętej. W b) robisz
analogicznie.
17 mar 00:51
Komentator OWMH: ROZWIĄZANIE
a) wierzchołek paraboli W = ( xw ; yw ) miejsca zerowe x1; x2
z rysunku paraboli xw = (x1 + x2) / 2 ; yw = y(xw)
Niech y = a ( x − x1). ( x − x2)
dane: Są x1 ; W = ( xw ; yw ) stąd x1 = 0; W = ( 1 ; 2 )
( 0 + x2) / 2 = 1 ⇔ x2 = 2
a więc nasz wzór wygląda: y = a x (x−2)
wiemy że dla xw = 1 to yw =2; podstawiamy naszym równaniu
mamy a. 1 (1−2) = 2 ⇔ a = −2
a teraz nasz wzór ma postać y= −2 x.(x − 2) − postać iloczynowa ; żeby otrzymać postać
ogólna
wykonujemy ten iloczyn y = −2x2+ 4x
postać kanoniczna y = −2 (x−1) 2 + 2;
b) dane: wierzchołek paraboli W = ( 1 ; 2 ) i A (3,4)∊ paraboli
równanie tej paraboli ma postać y = a ( x − xw)2 + yw − postac kanoniczna
w ∊ paraboli ⇔ y = a (x − 1)2 + 2
A ∊ paraboli ⇔ a (3−1)2 + 2 = 4 ⇔ 4a +2 = 4 ⇔ a = 1/2
stad wzór funkcji kwadratowej : y = (1/2) ( x − 1) 2 + 2
albo postać ogólna: y =(1/2) x2 − x + 3/2
17 mar 02:37
joanna:
17 mar 04:46
NieOgarniamMatmy: Hej... nie ogarniam tego

Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc że punkt P = (−2,0) i W = (−1,3) należą do wykresu
tej funkcji, a punkt W jest wierzchołkiem tej paraboli.
22 kwi 18:04
Mefistofeles:
Postac kanoniczna funkcji kwadratowej
y=a(x−xw)2+yw
podstaw
y=0 , x=−2
xw=−1 yw=3
Wyznacz a i z tej postaci wyznacz wzor ogolny funkcji
22 kwi 18:17